top of page
  • Writer's pictureHeta Tuominen

Osallistu Matematiikan oppiminen ja motivaatio -teemanumeroon

Teetkö matematiikan oppimiseen ja/tai motivaatioon liittyvää tutkimusta? Haluatko osallistua teemanumeroon, joka tarttuu tähän ajankohtaiseen aiheeseen, jolla on paitsi tutkimuksellista myös yhteiskunnallista merkitystä? Etsimme nyt lyhyempiä kirjoituksia, kuten lektioita, puheenvuoroja, kirja-arvioita ja tutkijaesittelyjä Psykologia-lehden Matematiikan oppiminen ja motivaatio -teemanumeroon!Aihe on ollut viime aikoina paljon esillä ja siitä on tehty runsaasti selvityksiä ja tutkimuksia. On esimerkiksi esitetty, että ensimmäisen luokan oppilaat aloittavat koulutaipaleensa varsin erilaisilla matematiikan taidoilla, että suomalaisten oppilaiden matematiikan osaaminen on viime vuosina laskenut ja oppilaiden väliset osaamiserot ovat kasvaneet, ja että noin 20 prosentilla oppilaista on jonkinasteisia oppimisvaikeuksia, jotka hankaloittavat matematiikan opiskelua. On myös havaittu, että tytöillä on poikia kielteisempi matematiikan motivaatio ja että he suuntautuvat poikia harvemmin matemaattisille aloille, vaikka osaamisessa ei sukupuolieroja olisikaan. Erityisen vilkasta keskustelua on herättänyt matematiikan painottaminen uudistetussa korkeakoulujen opiskelijavalinnassa.


Teemanumeron tavoitteena on esitellä tuoretta tutkimusta, joka käsittelee esimerkiksi yksilöllisiä eroja matemaattisten taitojen kehityksessä, matemaattisten taitojen yhteyttä muihin taitoihin, motivaatioon ja hyvinvointiin, matematiikan osaamisen ja motivaation roolia koulutus- ja uravalintojen muovaajina tai sitä, miten oppilaiden matematiikan osaamista voidaan arvioida ja oppimista tukea, kun siinä ilmenee vaikeuksia.


Jos olet kiinnostunut tarjoamaan teemanumeroon lektiota, puheenvuoroa, kirja-arviota tai tutkijaesittelyä, ota yhteyttä teemanumeron toimittajiin!

Teemanumeron tieteellisten artikkeleiden arviointiprosessit ovat jo hyvässä vauhdissa, mutta nyt etsimme aihepiiriä tarkastelevia lyhyempiä kirjoituksia. Jos olet kiinnostunut tarjoamaan teemanumeroon lektiota, puheenvuoroa, kirja-arviota tai tutkijaesittelyä Tapasimme tutkijan -palstalle, ota yhteyttä teemanumeron toimittajiin 7.5.2021 mennessä!


Teemanumeron toimittavat Heta Tuominen (heta.tuominen@utu.fi), Riikka Mononen (r.m.mononen@isp.uio.no) ja Markku Niemivirta (markku.niemivirta@uef.fi), joilta voi kysyä lisätietoja.


Kirjoitukset laaditaan Psykologia-lehden kirjoittajaohjeiden mukaisesti.


Teemanumeron kuvaus löytyy Psykologia-lehden sivuilta.


139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page